1. A minőséggel kapcsolatos szakkifejezések

1.1. minőség

Annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők (5.1.) egy csoportja a követelményeket (1.2.)

1. MEGJEGYZÉS: A „minőség” szakkifejezés használható olyan jelzőkkel, mint gyenge, jó vagy kiváló.

2. MEGJEGYZÉS: „Saját” – szemben a „hozzárendelt”-tel – annnyit jelent, hogy valamiben benne van, különösen úgy, hogy az egy állandó jellemző.

1.2. követelmény

Kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetődő vagy kötelező.

1. MEGJEGYZÉS: „Általában magától értetődő” annyit jelent, hogy a szervezet (3.1.), vevői (3.5.) és más érdekelt felek (3.7.) számára szokás vagy általános gyakorlat, hogy a szóban forgó igény vagy elvárás magától értetődő.

2. MEGJEGYZÉS: Egy meghatározott típusú követelmény megjelölésére jelző használható, pl. termékkövetelmény, minőségirányításra vonatkozó követelmény, vevői követelmény.

3. MEGJEGYZÉS: Előírt követelmény az, amelyet kinyilvánítottak, például egy dokumentumban (7.2.).

4. MEGJEGYZÉS: Követelmények különböző érdekelt felektől (3.7.) származhatnak.

1.3. fokozat

Azonos funkcionális rendeltetésű termékek (4.2.), folyamatok (4.1.) vagy rendszerek (2.1.) kategóriája vagy besorolása, amelyet különböző minőségi követelményekhez rendeltek.

PÉLDÁK: Repülőjegyosztály és szállodai kategória egy szálloda útmutatóban.

MEGJEGYZÉS: A minőségi követelmények kitűzésekor a fokozatot általában meghatározzák.

1.4. vevői elégedettség

A vevő észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevő követelményei (1.2.)

1. MEGJEGYZÉS: A vevő panaszai a vevő kismértékű elégedettségének általánosan ismert jellemzői, de ha ilyen panasz nem volt, ez még nem jelenti szükségképpen a vevő nagy fokú elégedettségét.

2. MEGJEGYZÉS: Ha meg is állapodtak a vevővel a vevő követelményeiben, és ezek teljesültek is, ez nem eredményezi szükségképpen a vevő nagyfokú elégedettségét.

1.5. képesség

Egy szervezetnek (3.1.), rendszernek (2.1.) vagy folyamatnak (4.1.) az az adottsága, hogy olyan terméket (4.2.) hozzon létre, amely ki fogja elégíteni az illető termékre vonatkozó követelményeket (1.2.).

MEGJEGYZÉS: A folyamatképességre vonatkozó szakkifejezések statisztikai meghatározásait az ISO 3534-2 szabvány tartalmazza.

1.6. felkészültség

Bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására.

MEGJEGYZÉS: Ez a nemzetközi szabvány a felkészültség fogalmát általános értelemben határozza meg. Más ISO-dokumentumokban a szóhasználat konkrétabb értelmű lehet.

Irányítási rendszerek szakszótár

Minőségirányítási (MIR)

Bevezetés >>

Szakkifejezések

1. A minőséggel kapcsolatos >>

2. Az irányítással kapcsolatos >>

3. A szervezettel kapcsolatos >>

4. A folyamattal és a termékkel >>

5. A jellemzőkkel kapcsolatos >>

6. A megfelelőséggel kapcsolatos >>

7. A dokumentációval kapcsolatos >>

8. A megvizsgálással kapcsolatos >>

9. Az audittal kapcsolatos >>

10. A mérési folyamatok minőségir. >>

Környezetközpontú (KIR)

Szakkifejezések >>

Munkahelyi Egészség..(MEBIR)

Szakkifejezések >>

Élelmiszer-biztonsági (ÉBIR)

Szakkifejezések >>

Információbiztonság (IBIR)

Szakkifejezések >>

Mérésügy részletei

Mennyiségek és egységek >>

Mérések >>

Mérési eredmények >>

Mérőeszközök >>

Mérőeszközök jellemzői >>

Etalonok >>

Mértékegységek >>

Hasznos tudnivalók >>

Képzéseink

IFS Food (v8) belső auditor

2025. március 05 - 06.

ISO 50001:2018 EgIR belső auditor

2025. március 06 - 07.

Minőségellenőr ismeretek

2025. március 10 - 12.

Projektmenedzsment

2025. március 10 - 12.

5S auditor

2025. március 13 - 14.

HACCP rendszergazda

2025. március 13.

VDA 6.5 termékauditor

2025. március 14.

További képzések

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>

Rólunk mondták

"Bátran ajánlom azoknak. akik rendszerismeretüket komplex módon kívánják fejleszteni és ez irányú ismereteiket mélyíteni kívánják."

Fekete Attila
Minőségház Bt.

"Ragyogó, logikus felépítésű, gyakorlatorientált."

Horváth Viktória
www.bkf.hu

"Ha szeretnéd a céged nyelvére lefordítani a szabványokat, akkor mindenképpen vegyél részt a képzésen, mert egy szakmailag maximálisan felkészült oktatótól minden kérdésedre választ kapsz."

Bíró Barbara
Szatmár Optika Kft.

"Jó, a vállalatunk igényeire kialakított képzést kaptunk, felkészült, kiváló oktatótól."

Nagy Sándor
DS Smith Packaging Hungary Kft.

"Remek lehetőség a tapasztalatcserére is."

Schell Tamás
Kőolajvezetéképítő Zrt.

"Nem igazi képzés, annál sokkal több, jó hangulatú tapasztalatcsere, ami messze nem a száraz tények felsorolásáról szól, aktuálissá téve személyre szóló példákkal."

Kiszela István
Sárvári Gyógyfürdő Kft.

"Lényegre törő képzés az ISO 9001:2015 követelményeiről és a szabvány alkalmazásáról."

Eőry Csaba
www.szenzor.hu

"Érdekes volt ezt az egész auditálási eljárást egy teljesen új szemszögből, az auditor oldaláról áttekinteni."

Kulcsár Ernő
www.elastron.hu

"Gyors, pontos, csak a szükséges dolgokkal foglalkozik, de ha igény van rá kitér egyéni problémákra, javaslatokra is."

Vargáné Helyes Marina
DKG - East Zrt.

"Érdekes, hatékony, sok gyakorlatias felhasználható információval. Ajánlom minden érdeklődőnek."

Borsos Krisztina
www.hidrofilt.hu

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>