1. A minőséggel kapcsolatos szakkifejezések

1.1. minőség

Annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők (5.1.) egy csoportja a követelményeket (1.2.)

1. MEGJEGYZÉS: A „minőség” szakkifejezés használható olyan jelzőkkel, mint gyenge, jó vagy kiváló.

2. MEGJEGYZÉS: „Saját” – szemben a „hozzárendelt”-tel – annnyit jelent, hogy valamiben benne van, különösen úgy, hogy az egy állandó jellemző.

1.2. követelmény

Kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetődő vagy kötelező.

1. MEGJEGYZÉS: „Általában magától értetődő” annyit jelent, hogy a szervezet (3.1.), vevői (3.5.) és más érdekelt felek (3.7.) számára szokás vagy általános gyakorlat, hogy a szóban forgó igény vagy elvárás magától értetődő.

2. MEGJEGYZÉS: Egy meghatározott típusú követelmény megjelölésére jelző használható, pl. termékkövetelmény, minőségirányításra vonatkozó követelmény, vevői követelmény.

3. MEGJEGYZÉS: Előírt követelmény az, amelyet kinyilvánítottak, például egy dokumentumban (7.2.).

4. MEGJEGYZÉS: Követelmények különböző érdekelt felektől (3.7.) származhatnak.

1.3. fokozat

Azonos funkcionális rendeltetésű termékek (4.2.), folyamatok (4.1.) vagy rendszerek (2.1.) kategóriája vagy besorolása, amelyet különböző minőségi követelményekhez rendeltek.

PÉLDÁK: Repülőjegyosztály és szállodai kategória egy szálloda útmutatóban.

MEGJEGYZÉS: A minőségi követelmények kitűzésekor a fokozatot általában meghatározzák.

1.4. vevői elégedettség

A vevő észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevő követelményei (1.2.)

1. MEGJEGYZÉS: A vevő panaszai a vevő kismértékű elégedettségének általánosan ismert jellemzői, de ha ilyen panasz nem volt, ez még nem jelenti szükségképpen a vevő nagy fokú elégedettségét.

2. MEGJEGYZÉS: Ha meg is állapodtak a vevővel a vevő követelményeiben, és ezek teljesültek is, ez nem eredményezi szükségképpen a vevő nagyfokú elégedettségét.

1.5. képesség

Egy szervezetnek (3.1.), rendszernek (2.1.) vagy folyamatnak (4.1.) az az adottsága, hogy olyan terméket (4.2.) hozzon létre, amely ki fogja elégíteni az illető termékre vonatkozó követelményeket (1.2.).

MEGJEGYZÉS: A folyamatképességre vonatkozó szakkifejezések statisztikai meghatározásait az ISO 3534-2 szabvány tartalmazza.

1.6. felkészültség

Bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására.

MEGJEGYZÉS: Ez a nemzetközi szabvány a felkészültség fogalmát általános értelemben határozza meg. Más ISO-dokumentumokban a szóhasználat konkrétabb értelmű lehet.

Irányítási rendszerek szakszótár

Minőségirányítási (MIR)

Bevezetés >>

Szakkifejezések

1. A minőséggel kapcsolatos >>

2. Az irányítással kapcsolatos >>

3. A szervezettel kapcsolatos >>

4. A folyamattal és a termékkel >>

5. A jellemzőkkel kapcsolatos >>

6. A megfelelőséggel kapcsolatos >>

7. A dokumentációval kapcsolatos >>

8. A megvizsgálással kapcsolatos >>

9. Az audittal kapcsolatos >>

10. A mérési folyamatok minőségir. >>

Környezetközpontú (KIR)

Szakkifejezések >>

Munkahelyi Egészség..(MEBIR)

Szakkifejezések >>

Élelmiszer-biztonsági (ÉBIR)

Szakkifejezések >>

Információbiztonság (IBIR)

Szakkifejezések >>

Mérésügy részletei

Mennyiségek és egységek >>

Mérések >>

Mérési eredmények >>

Mérőeszközök >>

Mérőeszközök jellemzői >>

Etalonok >>

Mértékegységek >>

Hasznos tudnivalók >>

Képzéseink

ISO 14001:2015 KIR belső auditor

2025. március 03 - 04.

FSSC 22000 (v6) belső auditor

2025. március 03 - 04.

IFS Food (v8) belső auditor

2025. március 05 - 06.

ISO 50001:2018 EgIR belső auditor

2025. március 06 - 07.

Minőségellenőr ismeretek

2025. március 10 - 12.

Projektmenedzsment

2025. március 10 - 12.

További képzések

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>

Rólunk mondták

Rendkívül jó hangulatú, gyakorlatorientált és interaktív képzésen vettem részt. Végre egy olyan képzés, ahonnan úgy távoztam, hogy sokat tanultam és ezt használni is tudom majd.

Schmidt Gabriella
Aikawa Hungária Elektronikai Kft.

"A valós életből vett példák révén megvalósítható ötleteket állítottunk össze a csapattal. Az előadók felkészültsége és stílusa kiválóan illeszkedett az elvárásainkhoz. Köszönjük!"

Laczkó Tóth Gergely
www.kokai.hu

"Érdekes, hatékony, sok gyakorlatias felhasználható információval. Ajánlom minden érdeklődőnek."

Borsos Krisztina
www.hidrofilt.hu

"Az egyetem elvégzése után megfogadtam, hogy soha többet nem ülök "iskolapadba", de sok év után ez a két nap volt, ami rádöbbentett, hogy néha nem árt."

Garamszegi Patrik
www.omikrondokk.hu

"Nem igazi képzés, annál sokkal több, jó hangulatú tapasztalatcsere, ami messze nem a száraz tények felsorolásáról szól, aktuálissá téve személyre szóló példákkal."

Kiszela István
Sárvári Gyógyfürdő Kft.

"Sok hasznos, gyakorlatban alkalmazható infót kaptam."

Perdi Szilvia
www.innocomp.hu

"Szakembereknek is hasznos ismeretek hozzáértő szakembertől tömören."

Dr. Becser Norbert
www.star-con.hu

"Lényegre törő képzés az ISO 9001:2015 követelményeiről és a szabvány alkalmazásáról."

Eőry Csaba
www.szenzor.hu

"Örömmel és maximális odafigyeléssel vettem részt a MEBIR képzésen, ami az előadó Balázs Árpád magas szintű felkészültségének és gyakorlati ismereteinek volt köszönhető. További sok sikert kívánok!"

Takács Andrea
DENSO GYártó Magyarország Kft.

"Jó, a vállalatunk igényeire kialakított képzést kaptunk, felkészült, kiváló oktatótól."

Nagy Sándor
DS Smith Packaging Hungary Kft.

Ajándékok letöltése, újdonságok, szakmai témák automatikus értesítőjére feliratkozás >>